Sac kalıp işleme ve üretim sürecine metalin şekillendirme işlemi demek oldukça doğru bir tanımlama olacaktır. Saç kalıp işleme metotları malzemenin yeniden şekillenmesi esasına göre çeşitli türleri bulunmaktadır. Temel saç kalıp işleme metotları aşağıdaki gibidir.
Boşluk bırakarak düzenli şekillerden oluşan metal parçaları oluşturmak
Germe, bir tabaka kenarlarından kavranır ve blok olarak tabaka itilerek germe suretiyle şekil oluşturulur. Kalıcı şeklin oluşturulması için maddi sünme noktasının ötesine geçmek gereklidir. Fakat şu da unutulmamalıdır ki ağırlık kaldırıldığında geri esneme olacağıdır.
Bükme, genelde bir şekilli bükme aleti kullanılarak katlama makinesinde oluşturulur. En çok kullanılan bükme şekilleri L olup V ve de U şekilleri de oldukça kullanılmaktadır. Çok iyi hesaplamanın yapılması gereken bu işlemde malzemenin fazladan incelmemesi için en doğru açıyı yakalamak önemlidir.
Çizim, bu da saç levha bir araç ve destek elemanları arasında şekillendirilir. Malzemenin kenarları sıkıca tutturulur ve desteklere doğru ittirilerek şekil verilmiş olunur. Normal bir işlem sırasında alt tarafından desteklenerek olası bir çatlamanın önüne geçilmiş olunur.
Presleme, bu işlem eğme, germe ve çizmenin bir birleşimi olarak meydana gelmektedir. Gereken şekli vermek için alttan ve üstten birlikte itilerek metal tabaka biçimlendirilir.
Saç kalıp işinde makineler ve desteklerin maliyeti fazla gibi görünmesine karşın üretimin kalitesi ile doğrudan ilintili olup düzenli bakımlarla bu maliyet daha aşağılara çekilebilmektedir. Fakat burada ana sorun geri genleşme sorunları olup bu da genel kalıplama ve hesaplama ile deneyerek düzeltilmektedir.
Sac kalıp şekillendirme işlemlerine sık sık ısıl işlem aşamaları eşlik etmektedir. Bu alüminyum alaşımları ile birlikte son aşamadaki sıklaştırma işlemleri öncesinde gerekli bir uygulamadır. Bütün bu süreçlere rağmen seri üretime uygunluğu en yüksek çalışma metodudur. Bir çok önemli sanayi dalında kullanılan parçalar bu kalıplar sayesinde seri ve hızlı bir şekilde üretilmektedir.